Komt jouw kind in aanmerking voor een ISK-school?

De Internationale Schakelklas is een bijzondere vorm van onderwijs. Het zet de deuren open voor nieuwkomers in een land. Net als wij, De Hef, bieden deze scholen een fijne opstap naar een succesvolle integratie. In deze tekst verkennen we de wereld van de ISK-scholen en werpen we een blik op het belangrijke toelatingsproces. Of je nu een nieuwkomer bent die een ISK-school overweegt of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe dit proces werkt. In deze tekst gaan we het er over hebben en wie weet is dit precies wat jouw kind nodig heeft.

ISK-school toelatingsproces 

De toelatingscriteria voor een Internationale Schakelklas (ISK) kunnen variëren afhankelijk van de school. Over het algemeen zijn ISK-scholen bedoeld voor nieuwkomers die de Nederlandse taal niet goed beheersen en zich voorbereiden op het reguliere onderwijs. Of je in aanmerking komt voor een Internationale Schakelklas (ISK) hangt af van verschillende factoren en de specifieke toelatingscriteria van de ISK-school in jouw regio. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  1. Nieuwkomers Status: Over het algemeen zijn ISK-scholen bedoeld voor nieuwkomers in een land. Als je recent naar Nederland bent verhuisd en de taal nog niet goed beheerst, is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een ISK.
  2. Leeftijd: ISK-scholen zijn meestal gericht op leerlingen tussen de 12 en 18 jaar oud. Dit is echter afhankelijk van de specifieke school en regio.
  3. Taalniveau: Een van de belangrijkste criteria voor toelating tot een ISK is meestal jouw taalniveau. ISK-scholen zijn bedoeld om nieuwkomers voor te bereiden op regulier onderwijs door hun intensieve taaltraining te bieden. Als je de lokale taal (bijvoorbeeld Nederlands) niet goed beheerst, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de ISK.
  4. Onderwijsachtergrond: Sommige ISK-scholen kunnen ook naar je eerdere onderwijsachtergrond en schoolresultaten kijken om te bepalen of je in aanmerking komt.

Wat kunnen ISK-scholen voor je doen?

Een Internationale Schakelklas kan aanzienlijke voordelen bieden aan nieuwkomers in een nieuw land. Hier zijn enkele dingen die een ISK-school voor jou kan doen:

  1. Taalverwerving: ISK-scholen zijn gericht op het intensief aanleren van de Nederlandse taal. Ze bieden taalcursussen van hoog niveau, die je helpen om de taal snel en effectief te leren. Zo willen ze ervoor zorgen dat je kunt communiceren en studeren in de lokale taal.
  2. Onderwijsvoorbereiding: ISK-scholen bereiden je voor op het reguliere onderwijssysteem van het land. Ze bieden vakken zoals rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis en andere vakken. Om ervoor te zorgen dat je de nodige kennis en vaardigheden hebt om succesvol over te stappen naar regulier onderwijs.
  3. Cultuur en integratie: Naast taal en andere scholing, bieden ISK-scholen vaak programma’s om nieuwkomers te helpen zich aan te passen aan de lokale cultuur en maatschappij. Dit kan onder meer workshops, culturele uitwisselingen en begeleiding zijn, om je te helpen je thuis te voelen in jouw nieuwe omgeving.

 

  1. Individuele ondersteuning: ISK-scholen begrijpen dat nieuwkomers vaak speciale behoeften hebben. Ze bieden individuele begeleiding en ondersteuning om je te helpen bij jouw persoonlijke en academische groei.
  2. Voorbereiding op vervolgopleidingen: Nadat je de ISK hebt afgerond, ben je beter voorbereid om door te stromen naar regulier onderwijs, zoals middelbare scholen of beroepsopleidingen. De ISK helpt je om de benodigde basisvaardigheden en kennis op te doen.

ISK-scholen

Kortom, een ISK-school biedt nieuwkomers een brug naar onderwijs en integratie in hun nieuwe samenleving. Het doel is om je te ondersteunen bij het leren van de nodige taalvaardigheden. Dit allemaal voor de kennis om deel te kunnen nemen aan het reguliere onderwijs en actief deel te nemen aan de maatschappij.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke toelatingscriteria kunnen variëren afhankelijk van de regio. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen met de ISK-scholen in jouw regio. Zoek je nou een ISK-school in de regio Rotterdam? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie over onze ISK-afdeling.

Menu