Waarom beroepsgericht onderwijs?

Kiezen voor beroepsgericht onderwijs

De theoretische leerweg, op De Hef, biedt leerlingen de kans op beroepsgericht onderwijs en krijgen dus niet alleen theoretische vakken. Dit geeft leerlingen de mogelijkheid om theoretische kennis toe te passen in de praktijk. En er op deze manier achter komen waar de leerling interesse in heeft. Zo kan jij een voorproefje krijgen van het werken in een vakgebied. Wil jij kunnen leren hoe het eraan toe gaat in de praktijk? Lees dan vooral verder!

Wat houdt beroepsgericht onderwijs in?

Op de mavo (theoretische leerweg) worden er niet alleen theoretische vakken aangeboden maar ook beroepsgerichte vakken. Zo kun je de kennis die je opdoet toepassen in de praktijk. Het doel van het beroepsgerichte onderwijs is om leerlingen voor te bereiden op een mogelijke vervolgopleiding of loopbaan in het gekozen vakgebied. De aspecten hier van dragen bij aan het schetsen van een realistisch beeld van verschillende soorten beroep en vakgebieden.

Door het aanbieden van praktijklessen krijgen leerlingen de kans om alles wat ze geleerd hebben toe te passen in een praktijk omgeving. Dit kan leerlingen helpen om een weloverwogen keuze te maken voor een beroepscarrière of een eventuele vervolgstudie na de mavo:

  • Door praktische oefeningen zoals projecten en stage binnen het beroepsgerichte vak, krijgen leerlingen de kans om de theoretische stof toe te passen in de praktijk lessen. Zo kunnen ze leren omgaan met complexe problemen in de toekomstige praktijk. Dit helpt leerlingen begrijpen hoe ze de geleerde theorie kunnen toepassen in plaats van het alleen leren.
  • Ook stelt beroepsgericht onderwijs leerlingen voor aan verschillende beroepsgebieden en kunnen ze zo verkennen en ontdekken waar eventuele interesse ligt. Leerlingen kunnen sneller leren wat wel en wat niet bij hen past en zo makkelijker zien waar hun voorkeur ligt.

Beroepsgericht op De Hef

Hier op De Hef krijg je de kans om vakgebieden te ontdekken in de eerste twee jaar zodat jij kunt ontdekken welke richting het beste bij je past. Na het tweede jaar wordt er aan je gevraagd wat de keuze is, in een gesprek met je ouders en mentor. Hier op De Hef bieden wij 3 verschillende sectoren aan waar je uit kan kiezen:

  1. Techniek: ligt jouw interesse bij techniek en vind je het leuk om dingen te maken? Ga dan aan de slag in de techniek sector op De Hef. Als student kun je kiezen uit twee profielen: PIE (Produceren, Installeren, Energie) en BWI (Bouw, Wonen, Interieur). Zo krijg je niet alleen praktijkles in de techniek sector maar ook nog de kans om te specialiseren op een bepaald vakgebied. En zo kun je dus nog beter praktische ervaring opdoen op het gebied waar jouw interesses liggen.
  2. Zorg & Welzijn: denk jij een passie te hebben voor het werken met mensen, dan is Zorg & Welzijn echt wat voor jou! Met deze praktijklessen word je voorbereid op een brede schaal aan beroepsmogelijkheden. Ook zijn er veel doorgroeimogelijkheden als het gaat om een vervolgopleiding. Zorg & Welzijn biedt veelzijdigheid en flexibiliteit als het gaat om de toekomst.
  3. Economie & Ondernemen: ben jij geïnteresseerd in een eigenbedrijf opstarten of iets in de richting van economie. De sector Ondernemen & Economie biedt leerlingen de mogelijkheid om je op een brede schaal voor te bereiden voor allerlei soorten vervolgopleidingen binnen de sector economie en ondernemerschap.

Kortom, het beroepsgerichte onderwijs van De Hef biedt leerlingen de kans om hun interesse te ontwikkelingen. Of dit nu als ondernemer, kapper of monteur is leerlingen kunnen ontdekken waar hun interesses en voorkeuren liggen. Wil jij nou weten waar je interesses liggen? Kijk dan zeker op onze website voor meer informatie!

Menu