Waarom kiezen voor praktijkgericht onderwijs?
Het kan voor leerlingen een waardevolle keuze zijn om te kiezen voor praktijkgericht onderwijs. Voor studenten die op zoek zijn naar een onderwijsbenadering die gericht is op toepasbaarheid, arbeidsmarktrelevantie en hun leerstijl, kan dit onderwijs een uitkomst vormen. Hierbij kunnen ze praktische vaardigheden en kennis ontwikkelen die direct kan worden toegepast in de praktijk. Wil je meer weten over praktijkgericht onderwijs? Lees dan verder!
Wat is praktijkgericht onderwijs?
Praktijkgericht onderwijs is een onderwijsbenadering die zich richt op het ontwikkelen van praktische kennis en vaardigheden die direct kunnen worden toegepast in het dagelijks leven. Dit met als doel studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt, waar de nadruk vaak ligt op het kunnen toepassen van kennis en vaardigheden in de praktijk. Tijdens het onderwijs krijgen de studenten de kans kom daadwerkelijk te oefenen en te experimenteren met wat ze leren. Door de leerstof in praktijk te brengen kan dit beter werken dan alleen theoretische lesstof.
5 redenen waarom je kan kiezen voor praktijkgericht onderwijs
Toepasbaarheid:
Als eerst richt het praktijkgerichte onderwijs zich op praktische vaardigheden en kennis die direct kunnen worden toegepast in het dagelijks leven. Het leren door te doen biedt studenten de mogelijkheid om hun theoretische kennis gelijk in de praktijk te brengen. Hierdoor kunnen studenten direct de relevantie van wat ze leren ervaren en beter begrijpen hoe het kan worden toegepast in de echte wereld.
Arbeidsmarktrelevantie:
Daarnaast is praktijkgericht onderwijs vaak gericht op de behoefte van de arbeidsmarkt en bereidt het studenten voor op de eisen die de huidige arbeidsmarkt met zich meebrengt. Het biedt studenten de mogelijkheid om relevante vaardigheden en ervaringen op te doen die hen beter kunnen positioneren voor werkgelegenheidskansen. Praktijkgericht onderwijs kan helpen om de kloof tussen onderwijs en werk te verkleinen. Door studenten voor te bereiden op specifieke carrièretrajecten en hen uit te rusten met de vaardigheden die werkgevers zoeken.
Leerstijl
Ook kan het praktijkgericht onderwijs studenten aanspreken die graag leren door te doen. Door ze op deze manier te betrekken bij het leerproces krijgen ze de kans om met praktische taken te experimenteren en uit te proberen. Dit maakt het leren leuk en boeiend, waardoor studenten geïnspireerd raken door actief deel te nemen aan het onderwijstraject.
Probleemoplossend vermogen
Praktijkgericht onderwijs helpt studenten om hun probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. Door te werken aan echte projecten en scenario’s worden studenten uitgedaagd om complexe problemen aan te pakken en oplossingsgericht te werken. Dit helpt ze om kritisch te denken, analytische vaardigheden en creativiteit te ontwikkelen. Stuk voor stuk vaardigheden die waardevol zijn in zowel professionele als persoonlijke contexten.
Samenwerking
Tot slot stimuleert praktijkgericht onderwijs het samenwerken en werken binnen een team. Studenten werken binnen een projectgroep, lossen problemen op binnen een groep en leren communiceren met medestudenten en docenten. Hierdoor ontwikkelen studenten samenwerkingsvaardigheden zoals leiderschap, communicatie en teamwork, welke nuttig zijn in een professionele omgeving waar samenwerken vaak de norm is.
Praktijkgericht onderwijs bij De Hef
De Hef is een VMBO en MAVO school in Rotterdam-Zuid die het beste in je naar boven haalt! Naast de theorie leer je ook hoe je deze theorie in de praktijk kan toepassen. Dit doe je binnen de sector Techniek, Zorg & Welzijn of Economie & Ondernemen. Ben je op zoek naar meer informatie over het praktijkgericht onderwijs van De Hef? Bekijk onze website of neem vrijblijvend contact op!