Praktijkgericht onderwijs

doorlopende leerlijn

Wat houdt praktijkgericht onderwijs in?

Praktijkgericht onderwijs komt regelmatig voor op verschillende niveaus van het onderwijs. Niet elke leerling voelt zich thuis in een onderwijs puur gericht op theoretische kennis. Ze zijn wellicht beter in praktische vaardigheden, zoals het werken met je handen. Voor deze leerlingen kan het praktijkgericht onderwijs de perfecte oplossing zijn. Ben je benieuwd naar meer informatie? Dan zit je goed! Wij lichten het voor je toe.

 

Wat is praktijkgericht onderwijs?

Praktijkgericht onderwijs, ook wel bekend als praktijkonderwijs, is een onderwijsaanpak die zich richt op het leren door te doen. Leerlingen krijgen in plaats van theoretische kennis, vooral de kans om praktische vaardigheden te ontwikkelen. Ook moeten ze deze direct toe passen in echte situaties. Praktijkgericht onderwijs kan plaatsvinden op verschillende niveaus van het onderwijs, van basis- en voortgezet onderwijs tot beroepsonderwijs en hoger onderwijs.

 

De kenmerken:

  1. Praktische oriëntatie: Binnen het praktijkgericht onderwijs krijgen leerlingen de kans om praktische vaardigheden te ontwikkelen en ervaring in het werkveld op te doen. Dit gebeurt door het lopen van stages, deelnemen aan simulaties, werken aan echte projecten en praktische oefeningen.
  2. Beroepsgerichtheid: Leerlingen krijgen de kans om te leren over en te oefenen met de vaardigheden en kennis die relevant zijn voor hun toekomstige beroep of vakgebied. Zo worden ze voorbereid op specifieke beroepen of vakgebieden.
  3. Contextueel leren: Door te leren in situaties, die vergelijkbaar zijn met de praktijk, krijgen ze de kans om de relevantie en toepasbaarheid van het onderwijs te vergroten.
  4. Actieve betrokkenheid: Praktijkgericht onderwijs moedigt een actieve en betrokken houding aan. Leerlingen worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan het leerproces door te experimenteren, te oefen en te reflecteren.
  5. Personalisatie: Tot slot wordt het onderwijs vaak afgestemd op individuele behoeftes en interesses. Hierdoor krijgen leerlingen de mogelijkheid om hun eigen leerproces een leerroute te bepalen.

 

De vakken:

De vakken die worden aangeboden in het praktijkgericht onderwijs kunnen variëren afhankelijk van het specifieke niveau en de onderwijsinstelling. Enkele veelvoorkomende vakken die kunnen worden aangeboden zijn:

  • Beroepsvakken: Vakken gericht op het ontwikkelen van specifieke beroepsvaardigheden en kennis: autotechniek, zorg en welzijn, bouwtechniek, ICT, horeca of mode en design.
  • Praktische vakken: Vakken gericht op praktische vaardigheden: koken, lassen, timmeren, schilderen, naaien of elektronica.
  • Stage of praktijkervaring: De kans om praktische werkervaring op te kunnen doen bij een bedrijf of organisatie.
  • Projectmatig onderwijs: Vakken gericht op het werken in groepen aan een project: praktische problemen oplossen, producten ontwerpen of diensten leveren.
  • Algemene vakken: Nederlands, Engels, rekenen/wiskunde, maatschappijleer en burgerschap.

 

Het exacte vakkenpakket kan variëren per onderwijsprogramma en onderwijsinstelling.

 

Praktijkgericht onderwijs bij de Hef

De Hef is een vmbo- en mavoschool die het beste in zijn leerlingen naar boven haalt! Een belangrijk onderdeel van het onderwijs van de Hef is het praktijkgericht onderwijs. Ben jij een ouder of verzorger die een vmbo- of mavoschool zoekt voor zijn/haar kind? Of ben je zelf op zoek naar een vervolgschool? Neem een kijkje op de website van de Hef!

Menu